Wat is Osteotomie?
Osteotomie, ook wel operatieve kaakorthopedie genoemd, is een onderdeel van de MKA-chirurgie. Door een operatie is de kaakchirurg in staat de positie van één of beide kaken te corrigeren.
Het doel van een dergelijke ingreep is een goed evenwicht te verkrijgen tussen de positie van boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar,voor een goede kauwfunctieen een fraai uiterlijk.
De orthodontist is veelal in staat met een beugel een goede stand van tanden en kiezen te verkrijgen. Als echter het verschil in positie van de boven- en onderkaak te groot is, is een beugelbehandeling alleen niet voldoende. Er kan dan gekozen worden voor een gecombineerde orthodontische/kaakchirurgische behandeling; met andere woorden een operatieve kaakorthopedie.
Onderzoek en behandelingsplan
Om na te gaan of er in uw geval een chirurgische kaakcorrectie nodig is, onderzoeken de kaakchirurg en de orthodontist u uitgebreid. Meestal vinden deze onderzoeken onafhankelijk van elkaar plaats, in de praktijk van de orthodontist en op de polikliniek MKA-chirurgie. Aan de hand van uw klachten en wensen, worden gegevens verzameld met behulp van foto’s, röntgenfoto’s en gebitsmodellen. De kaakchirurg en de orthodontist hebben regelmatig gezamenlijk overleg, waarbij uw gegevens worden besproken.
Afhankelijk van uw situatie zal het uiteindelijke behandelplan dan met u worden besproken. Het is belangrijk dat u in deze fase alle vragen stelt die u hebt, ook over eventuele andere cosmetische correcties aan het aangezicht of hals, zodat daar in de planning rekening mee gehouden kan worden. Pas nadat u volledig geïnformeerd bent, neemt u een beslissing over de behandeling.
Orthodontie
Vrijwel altijd vindt een chirurgische kaakcorrectie plaats in combinatie met een orthodontische voor- en nabehandeling. De orthodontist zet de tanden en kiezen zodanig op een rij, dat ze na de operatie goed op elkaar passen.
Dit kan betekenen dat, gedurende de voorbehandeling, de tanden en kiezen steeds slechter op elkaar gaan passen en de afwijking groter lijkt te worden. Dit is echter tijdelijk.
Gemiddeld duurt een orthodontische voorbehandeling circa 1 jaar. Na de operatie volgt vaak nog een periode van orthodontische nabehandeling, waarbij de orthodontist als het ware de puntjes op de ‘i’ zet. Soms moeten tijdens de voorbehandeling kiezen getrokken worden om ruimte te maken.
Vaak worden ook de verstandskiezen verwijderd.
Operatie
Als de orthodontist klaar is met de orthodontische voorbehandeling, verwijst hij u weer naar de kaakchirurg. Deze plant met u de datum voor de operatie. De operatie kan plaatsvinden aan alleen onder- of bovenkaak, of tegelijk aan beide kaken. Dit hangt af van de soort afwijking. Dit is in het voortraject met u besproken.
Voor de operatie, die onder narcose wordt uitgevoerd, wordt met u nog een gezondheidsvragenlijst doorgenomen en krijgt u zonodig aanvullend lichamelijk onderzoek. Ook worden vaak nog enige metingen en bepalingen gedaan die van belang zijn voor de uitvoering van de operatie.
De operatie gebeurt helemaal vanuit de mond. Er komen dus geen uitwendige littekens. Afhankelijk van de soort afwijking duurt de operatie één tot enkele uren.
Uw verblijf in het ziekenhuis is afhankelijk van de ingreep en de snelheid van uw herstel. Dit varieert gemiddeld tussen de een en drie dagen.
Soorten kaakoperaties
Er zijn verschillende soorten kaakoperaties
Een te kleine onderkaak
Via een opening in het slijmvlies worden twee botsneden aangebracht, waarna de onderkaak kan worden gespleten en over de geplande afstand kan worden verplaatst.
De delen worden daarna met kleine plaatjes en schroefjes van titanium weer tegen elkaar gezet. De gewenste positie wordt bepaald met een kunststof plaatje, dat de kaakchirurg in de voorbereiding heeft laten maken door een tandtechnicus. Vaak is dit plaatje nog enige dagen na de operatie in de mond aanwezig en wordt het met elastiekjes op zijn plaats gehouden. Onder- en bovenkaak worden ook met elastiekjes met elkaar verbonden, maar de kiezen worden in principe niet vast op elkaar gezet. U kunt uw kaak dus enigszins bewegen.
De titanium plaatjes hoeven niet verwijderd te worden, tenzij daar een reden of een wens van de patiënt voor is. Omdat tijdens de operatie de gevoelszenuw van de onderlip opzij gelegd wordt, is het mogelijk dat er een tijdelijk veranderd gevoel in de onderlip optreedt.
Soms kan het kaakkopje tijdens een operatie aan de onderkaak een veranderde positie in het gewricht innemen. Dit kan klachten veroorzaken.
Een te grote onderkaak
Deze ingreep is in principe identiek aan de te kleine onderkaak, alleen wordt het deel hier teruggeschoven, waarbij soms een stukje bot wordt uitgenomen.
Bij de te grote onderkaak kan ook gekozen worden voor een techniek waarbij de botsnede meer naar achteren gelegd wordt, zonder gebruik te maken van titanium plaatjes. In dat geval worden de kiezen echter wel 4 tot 6 weken met elastieken op elkaar gezet.
Verplaatsingen van de bovenkaak
Bij een groeistoornis in de bovenkaak moet vaak de bovenkaak worden verplaatst. Ook dit gebeurt via een opening in het slijmvlies van de mond, achter de bovenlip. Na verplaatsing wordt de bovenkaak met titanium plaatjes en schroefjes, welke kunnen blijven zitten, vastgezet.
Alle combinaties van boven- en onderkaakoperaties zijn mogelijk en worden in principe tegelijk uitgevoerd. Soms kan nog een verplaatsing van alleen de kin nodig zijn. Ook dat gebeurt vanuit de mond.
Na de operatie
De meeste mensen hebben niet veel pijn na de ingreep. Hoewel het per patiënt erg verschilt, hebben de meeste patiënten wel een fors gezwollen gezicht. De eerste drie dagen neemt die zwelling nog toe, daarna neemt het weer geleidelijk af. Ook kunnen er wat bloeduitstortingen zichtbaar worden. Bij een bovenkaakoperatie moet u rekening houden met enkele dagen verlies van oud bloed uit de neus.
Uw voeding wordt aangepast aan de operatie en is in het begin zacht tot vloeibaar. U wordt tijdens uw opname dagelijks gecontroleerd door de kaakchirurg. Hij/zij verplaatst soms elastiekjes; eraf halen of bijplaatsen. Zeker in het begin zal het tandenpoetsen problemen opleveren. Daarom krijgt u, naast het tandenpoetsen, een spoelvloeistof om uw mond te spoelen.
Weer thuis
De meeste mensen zijn na thuiskomst nog één à twee weken uit de roulatie. Rustige sporten kunnen daarna weer uitgeoefend worden, contactsporten moeten de eerste zes weken vermeden worden.
De eerste zes weken moeten de kaken in hun nieuwe positie ongestoord kunnen vastgroeien. Vandaar dat de voeding zacht tot vloeibaar moet zijn en u niet stevig mag kauwen. Wel moet u opletten dat u voldoende calorieën binnen krijgt. Volg daarom de tips en adviezen van de diëtist zoveel mogelijk op, zodat u een volwaardige voeding krijgt.
U verzorgt uw gebit met een zachte tandenborstel, eventueel een kindertandenborstel. Daarnaast blijft u de desinfecterende mondspoeling gebruiken.
Er vinden regelmatig controles plaats en als de kaken goed zijn vastgegroeid, kan de orthodontist na 6 weken de laatste fase starten.
Tot slot
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de kaakchirurg, de mondhygiëniste of de polikliniekmedewerkers.
Ook kunt u nog een van onze animatie filmpjes bekijken over uw behandeling/operatie
Deel uw ervaringen!
Heeft u deze behandeling ondergaan?
Deel dan hier uw ervaringen met andere patienten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!