Het verplaatsen van de onderkaak
Bij patiënten waarbij de onderkaak onderontwikkeld danwel overontwikkeld is, is er vaak sprake van respectievelijk een onder- of overbeet. Beide afwijkingen komen relatief vaak voor en leiden ertoe dat de tanden in de boven- en onderkaak niet goed op elkaar staan. Naast een afwijkende esthetiek, leidt dit veelal tot een ongunstige belasting van de tanden waardoor kaakgewrichtproblemen kunnen ontstaan of moeilijkheden met kauwen.
Vanuit de meer recente literatuur weten we tevens dat een onderontwikkelde onderkaak een oorzaak kan zijn van het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS), waardoor een overmatige slaperigheid overdag ontstaat doordat er ernstige slaapproblemen ontstaan door het afsluiten van de luchtweg tijdens de slaap (een diagnose vaak gesteld bij ernstig snurkgedrag).
Ook de tanden zelf komen door de ongunstige belasting vaak in de problemen, tanden slijten vaak sneller af en het weefsel rondom tanden gaat sneller verloren waardoor de tanden zelf uiteindelijk los kunnen komen staan. Patiënten komen veelal op verwijzing van een orthodontist (in geval van OSAS, kan ook de KNO-arts de patiënt verwijzen) hiervoor bij de MKA-chirurg terecht. Immers de oorzaak van het niet op elkaar passen van beide tandbogen is dan gelegen in de afwijkende stand van de onderkaak.
Blokjesbeugel
De orthodontist zal door middel van een behandeling van een blokjesbeugel de tanden op de juiste plaats in de kaak plaatsen. Gemiddeld duurt deze behandeling 1 jaar. Daarna zullen wij de onderkaak in de goede stand zetten met een operatie. Hierbij kan de onderkaak gedraaid, naar voren of naar achteren worden geplaatst of een combinatie van deze bewegingen volgen.
De ingreep vindt altijd in narcose plaats en wordt door de MKA-chirurg minutieus voorbereid waarbij gebruik wordt gemaakt van recente gebitsmodellen van de orthodontist en recente röntgenfoto’s. De onderkaak wordt bij deze procedure over de lengte gespleten en daarna in de nieuwe stand met plaatjes en schroefjes gefixeerd. De operatie vindt volledig via de mond plaats; er worden geen incisies aan de buitenkant van het gezicht gemaakt. Aan het einde van de operatie zetten we de tanden met elastieken op elkaar voor 1 week om het vastgroeien van de onderkaak in de goede stand te waarborgen.
Na de operatie zwelt het gezicht duidelijk op, dit neemt echter de eerste 3 dagen toe, waarna het ook weer zal slinken gedurende de eerste weken na de operatie. Afspraken worden in principe volgens een vast schema gemaakt, na 1 week, 3 weken, 3 maanden en 1 jaar na de operatie.
Na zo’n 6 weken na de ingreep gaat de orthodontist verder met het afwerken van de stand van de tanden in boven- en onderkaak, gemiddeld genomen duurt deze fase nog zo’n 6 maanden. Over het algemeen treden bij deze ingreep weinig complicaties op.
Het grootste risico bestaat dat door het splijten van de onderkaak de gevoelszenuw van de onderkaak gekneusd wordt, waardoor er een doof gevoel in de onderlip (aan 1 of 2 zijden) kan ontstaan; over het algemeen is dit een tijdelijke uitval, echter het kan voorkomen dat het gevoel anders wordt of niet meer helemaal terugkomt zoals het eerst was.
Verder kunnen door de veranderde stand ook kaakgewrichtproblemen ontstaan, iets dat we gelukkig weinig zien. Tenslotte kan met name bij een voorwaartse van de onderkaak de onderkaak weer iets terugzakken, iets waar we bij de operatie al rekening mee houden. Gezien de impact van deze behandeling zien we alle patiënten die voor deze behandeling worden verwezen eerst voor een oriënterend consult op onze polikliniek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!