Centrum Bijzondere Tandheelkunde
Het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) in het St. Elisabeth – Tweesteden Ziekenhuis op locatie Elisabeth maakt uw gebitsprothese. U krijgt hiervoor ongeveer acht keer een vervolgbehandeling op het CBT. Hieronder ziet u het stappenplan wat er bij elke afspraak gebeurt en wat de eventuele voorbereidingen zijn.
Wat is een gebitsprothese?
Een gebitsprothese (kunstgebit) is een hulpmiddel dat de functies die uw eigen tanden en kiezen hadden zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn van groot belang bij het kauwen en spreken. Daarnaast zijn ze belangrijk voor de eerste aanblik van uw uiterlijk. Om een gebitsprothese helemaal passend voor u te maken, is het noodzakelijk een aantal stappen te doorlopen.
Het stappenplan
Stap 1: de eerste afdruk
Deze afspraak duurt ongeveer vijftig minuten. We nemen de maat van de boven- en/of de onderkaak om een afdruk te maken. Hiervoor maken we gebruik van een zo goed mogelijk passende lepel met een deegachtige roze vulling met pepermuntsmaak. Deze wordt in de mond geplaatst, waarna de vulling kan opstijven. De afdruk van uw kaak is nu te zien. Daarnaast maken we een afdruk van uw oude bovenprothese. In overleg met de assistente en de tandarts kiest u de kleur van uw nieuwe tanden.
Stap 2: opnieuw een afdruk van uw kaken
Er ligt een speciaal in het laboratorium op maat gemaakte paslepel klaar. Hierin doen we een zalfachtige blauwe pasta voor een nieuwe afdruk van uw kaken. De afdruk van uw kaak kan zo nog preciezer weergegeven worden. De pasta verandert in de mond tot een rubberachtig geheel en heeft geen smaak. Heeft u implantaten, dan worden daar een soort hulpstukjes opgebouwd, die meegaan in de afdruk. Ook deze behandeling duurt ongeveer dertig minuten.
Stap 3: hoogtebepaling
Tijdens deze behandeling bepalen we de hoogte van de gebitsprothese. U krijgt het gevoel dat u al tanden in uw mond hebt. Daardoor bijt u anders dicht. We brengen verschillende gekleurde waslaagjes aan op de door het laboratorium gemaakte lepel. De tandarts meet de vorm en de stand van de kaak en de mond ten opzichte van de ogen op, zodat de prothese niet scheef komt te staan. De afspraak duurt opnieuw ongeveer dertig minuten.
Stap 4: meten van de kaakbeweging
U krijgt nu het pasmodel in de mond. De tandarts meet de beweging van uw kaak op, zowel van links naar rechts als de beweging van voor naar achter. Daardoor kunnen bij het opstellen van de tanden en kiezen de bewegingen worden nagebootst. We spuiten een zalfachtige roze pasta (net als bij stap 2) tussen het boven- en ondermodel. Eventueel controleren we de opstelling van de voortanden en passen deze zonodig aan.
Stap 5: voorlopig pasmodel
Het voorlopige pasmodel, met de tanden in was gezet, is klaar. Het model wordt in de mond geplaatst en u kunt in de spiegel kijken wat u vindt van de kleur, de vorm en de stand van de tanden. Er kan, wat deze drie dingen betreft, nog van alles veranderd worden. Het is erg belangrijk dat bij deze afspraak iemand met u meekomt die u goed kent en die samen met u kan beslissen of de nieuwe prothese zo natuurgetrouw mogelijk overkomt. Het model ligt volledig los in de mond, omdat de pasvorm nog aangepast moet worden. Het passen duurt ongeveer 15 minuten. Soms is één keer passen niet voldoende, in dat geval volgt nog een tweede pasafspraak. Indien nodig, worden bestaande hulpstukken meegestuurd naar het laboratorium. De oude prothese zit nu weer een week los in de mond. Wordt bij u een bruggetje (steg) tussen de implantaten gemaakt, dan duurt het minimaal tien werkdagen vanaf de pasfase totdat de prothese klaar is.
Stap 6: de nieuwe gebitsprothese
Uw nieuwe gebitsprothese is klaar. Dat is wennen: het voelt anders aan, u ziet er anders uit en u praat misschien wat anders dan u gewend bent. U raakt sneller gewend aan het praten met de nieuwe gebitsprothese als u hardop voor uzelf bijvoorbeeld de krant leest. ’s Nachts moet u de prothese uitlaten, zodat het tandvlees tot rust kan komen.
U maakt de prothese schoon met gewone zeep en een protheseborsteltje of een nagelborstel. Tandpasta en Steradent® zijn zeer slecht voor het behoud van de prothese. U kunt bij de schoonmaak van uw gebitsprothese deze producten beter niet gebruiken. Eén keer per week legt u de prothese ’s nachts in keukenazijn of in verdunde schoonmaakazijn. Daarna borstelt u hem af onder stromend water. Om vallen en daardoor breken van de prothese te voorkomen, kunt u het beste zorgen voor een zachte ondergrond of een met water gevulde wasbak.
Stap 7: controle
U komt terug voor controle. Het is normaal dat zich wat drukplekken onder de prothese gevormd hebben. Hierdoor kan het zijn dat er iets van de prothese afgeslepen moet worden. Het is mogelijk dat u nog vaker last krijgt van drukplekjes. U kunt dan de prothese uitdoen en een telefonische afspraak maken met het Centrum Bijzondere Tandheelkunde om het probleem te laten verhelpen. Daarbij is het belangrijk dat u vanaf 24 uur voordat u de afspraak hebt, de prothese inhoudt. De tandarts kan anders niet precies zien waar de drukplaatsen zitten.
Heeft u een gebitsprothese, dan komt u, in overleg met uw eigen tandarts of tandprotheticus, minimaal eenmaal per jaar terug voor controle. Het maakt niet uit of de prothese wel of niet geplaatst is op implantaten. Als u implantaten hebt, dan blijft een rookverbod gelden.
Deel uw ervaringen!
Heeft u deze behandeling ondergaan?
Deel dan hier uw ervaringen met andere patienten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!