Afdeling MKA
De afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie
De afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie
De afdeling MKA-chirurgie bestaat uit zes MKA-chirurgen, die samen de maatschap vormen.
Ook zijn er altijd vier arts-assistenten in opleiding tot MKA-chirurg.
Een team van zo’n twintig polikliniekassistenten ondersteunt de MKA-chirurgen.
Op de afdeling Mond-, Kaak-, en Aangezichtschirurgie (MKA-chirurgie) van het ETZ, op locatie Elisabeth en Waalwijk, behandelen we patiënten met afwijkingen of aandoeningen in de mond, aan beide kaken, het aangezicht en het hoofd/halsgebied.
Op de polikliniek voeren we consulten uit en verrichten verschillende kleinere behandelingen onder lokale verdoving. Bijvoorbeeld het verwijderen van tanden of (verstands-)kiezen, het verrichten van wortelpuntoperaties en het plaatsen van implantaten.
De grotere behandelingen die onder narcose plaatsvinden, zoals het verplaatsen van kaken (zie orthognathische chirurgie voor meer uitleg) en operaties voor hoofd/hals oncologie, voeren we uit in het St. Elisabeth Ziekenhuis. Daar vinden ook kleinere ingrepen plaats bij kinderen of bij patiënten met angst voor poliklinische behandeling. Dit gebeurt zoveel mogelijk tijdens dagbehandeling.
De meest voorkomende behandelingen onder locale verdoving voeren we uit op de polikliniek MKA-chirurgie:
U komt altijd bij ons via een verwijzing van uw tandarts, huisarts of medisch specialist. We proberen u zoveel mogelijk tijdens uw eerste bezoek te behandelen, op basis van de indicatiestelling die we van uw verwijzer hebben gekregen. In sommige gevallen is eerst een intake of eerste consult nodig. Dit is het geval bij:
Blijkt na het consult bij de MKA-chirurg dat u geopereerd moet worden, dan komt u aansluitend bij de OK-planner. Deze bekijkt samen met u wanneer uw operatie kan worden ingepland. De OK-planner noteert ook uw gegevens, zoals het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent bij eventuele wijzigingen.
Voordat u mag worden geopereerd, heeft u eerst een afspraak bij de anesthesist. Ook dit regelt de OK-planner voor u. De anesthesist controleert uw gezondheid, zonder diens goedkeuring mogen wij u niet opereren. Ook krijgt u van de OK-planner informatiefolders mee over de ingreep.
Bij een kaakverplaatsing krijgt u ook nog een afspraak bij de mondhygiëniste voor het schoonmaken van het gebit voor de operatie en erna.
Over het tijdstip waarop u zich in het ziekenhuis moet melden voor de operatie, krijgt u een week voor de ingreep telefonisch bericht.
Waar moet u zich melden?
Soms krijgt u een doorverwijzing naar het Centrum Bijzondere Tandheelkunde. Bijvoorbeeld voor een adviesaanvraag of voor gehele overname van de tandheelkundige behandeling. Het centrum biedt vooral zorg op het gebied van kaakgewrichtproblemen en het maken van prothetische voorzieningen.Het team van het Centrum bestaat uit tandartsen, een gnatholoog, een prothetist, drie polikliniekassistentes en een secretaresse.