Inhoudsopgave
Wat is Osas?
Het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) is een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis, die wordt gekenmerkt door intensief snurken en herhaaldelijke obstructies van de bovenste luchtweg (ademstops) tijdens de slaap.
Deze slaapstoornissen komen frequent voor onder de algemene bevolking en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, het sociale leven en het dagelijks functioneren van de persoon in kwestie. Zij kunnen aanleiding geven tot verhoogde bloeddruk, verminderde concentratie, chronische vermoeidheid en in ernstige gevallen ten grondslag liggen aan hartziekten en beroerte.
De verminderde concentratie en vermoeidheid kan op zijn beurt aanleiding geven tot een groter risico op bijvoorbeeld verkeersongevallen.
Diagnose
Diagnose en behandeling vindt plaats in een multidisciplinaire aanpak van de aandoening. Dit betekent dat de patiënt wordt gezien door meerdere specialisten zoals neuroloog , longarts , keel- neus- en oorarts maar ook de mond-, kaak- en aangezichtschirurg.
De ernst van de aandoening wordt uitgedrukt in de apnoe/hypnoe index (AHI) wat ongeveer betekent het aantal ademstops en de duur hiervan , gedurende de slaap.
Deze wordt gemeten door middel van een slaaponderzoek in het ziekenhuis of thuis gedurende de slaap s´nachts (polysomnografie). Hierbij worden een aantal dingen geregistreerd:
- het aantal ademstops
- de duur van de ademstops
- de invloed op het zuurstofgehalte in het bloed
- het hartritme
- bloeddruk
- andere zaken
Dit onderzoek verloopt over het algemeen via de neuroloog en/of de longarts.
Behandeling
De behandeling van deze aandoening kent diverse mogelijkheden. Vaak wordt eerst gestart met een gedragwijzigende (conservatieve) behandeling. Dit kan zijn afvallen maar ook het matigen van alcohol en roken.
Indien deze behandeling onvoldoende effectief blijkt werd oorspronkelijk in eerste instantie gebruik gemaakt van een mond – of neusmasker waardoor middels een continue positieve lucht druk de ademweg gedurende de slaap werd opengehouden (CPAP-masker of therapie) Ondanks de hoge effectiviteit wordt een dergelijk masker door heel wat patiënten als hinderlijk en belastend ervaren en snel afgezet of onvoldoende gedragen waardoor het zijn therapeutisch effect verliest.
Afwijkende kaakstand
OSAS kan ook veroorzaakt worden door een afwijkende stand van de boven- of onderkaak. De laatste jaren zijn in de mond gedragen tandheelkundige apparaten meer en meer populair in de behandeling van deze aandoening . Dergelijke apparaten (mandibulaire repositie apparaat of MRA ) verplaatsen de onderkaak in een voorwaartse positie waardoor de spieren die aan de onderkaak vastgehecht zitten, de bovenste luchtweg openhouden tijdens de slaap. Deze apparaten blijken een effectief alternatief voor het masker en wordt door heel wat patiënten als minder belastend ervaren.
Aangezien het apparaat tand gedragen is en ten gevolge van de voorwaartse verplaatsing van de onderkaak, ook het kaakgewricht beïnvloedt is een voorafgaande consultatie bij de mond- kaak- en aangezichtschirurg onontbeerlijk in deze behandelingswijze!
Ook wordt het kaakgewricht grondig onderzocht omdat de continue voorwaartse verplaatsing van de onderkaak hierop alsmede op de tandenstand (scheefstand van de tanden ) invloed kan hebben. In zeer ernstige gevallen kan het zelfs wenselijk zijn dat operatief door de mond- kaak- en aangezichtschirurg de onderkaak, soms zelfs boven- en onderkaak, worden gecorrigeerd om beide (of enkel de onderkaak) definitief naar voor te plaatsen (osteotomie van de kaak)
Uit voorgaande bemerkingen moge het duidelijk zijn dat de mond- kaak- en aangezichtschirurg een belangrijke bijdrage levert in de multidisciplinaire aanpak van deze toch wel frequent voorkomende aandoening zowel in diagnose maar ook voornamelijk de behandeling ervan .
Mocht u naar aanleiding van bovenstaande tekst nog vragen hebben over OSAS, klik dan hier om uw vraag te stellen.
NVTS
MKA Midden Brabant is gespecialiseerd in Slaapapneu. Als specialisten zijn wij lid van de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS).
Deel uw ervaringen!
Heeft u deze behandeling ondergaan?
Deel dan hier uw ervaringen met andere patienten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!