Werkwijze bij Oncologie
Bij verdenking van een gezwel of een tumor in het hoofd/hals gebied kan de huisarts of tandarts voor een verwijzing zorgen via telefoonnummer 013-5392436.
Alle patiënten waarvan de huisarts of tandarts een verdenking heeft van iets kwaadaardigs, worden dezelfde week nog gezien. Er wordt altijd een OPG (foto van de hele kaak) gemaakt en er wordt een biopt afgenomen.
Met een verwijzing naar het oncologiespreekuur krijgt u een afspraak bij MKA-chirurgen J.P.O. Scheerlinck of A. van Veen.
Symptomen
Kwaadaardige gezwellen van het hoofd-halsgebied zijn veelal gerelateerd aan roken en alcoholgebruik, en dan vooral de combinatie. Natuurlijk komen er ook tumoren voor die daar niet aan gerelateerd zijn.
Symptomen die aanleiding zijn voor nader onderzoek:
- Zweertjes in de mond of op lippen en huid die niet vanzelf genezen binnen enkele weken
- Heesheid die langer dan zes weken duurt
- Slikklachten
- Onbegrepen oorpijn
- Opgeven van bloed of bloederig speeksel
- Steeds terugkerende neusbloedingen of blijvende verstopping
- Pijnloze zwellingen onder de kaak of in de hals
- Gevoelsstoornissen of verlammingsverschijnselen in het gezicht.
Uitslag biopt
Wanneer de uitslag van het biopt niet goed blijkt te zijn, krijgt u in de meeste gevallen een aantal vervolgafspraken bij andere poliklinieken voor verder onderzoek. Het is niet altijd nodig om verder onderzoek bij andere poliklinieken te laten verrichten. In sommige gevallen is bijvoorbeeld enkel een operatie nodig. Dit is afhankelijk van de uitslag van het biopt.
Op de MKA-polikliniek behandelen we ook patiënten met kanker in het hoofd-halsgebied. Voor deze patiënten hebben wij een speciaal spreekuur opgezet op vrijdagen.
Vervolgafspraken gebundeld
Moet u extra onderzoeken ondergaan, dan maken we hier zo snel mogelijk na de uitslag van het biopt afspraken voor. Dit betekent dat u vaak binnen enkele dagen na de uitslag van het biopt weer terug moet naar het ziekenhuis voor de onderzoeken.
Deze afspraken proberen we zoveel mogelijk op een of twee dagen te plannen, zodat u zo snel mogelijk wordt geholpen en zo min mogelijk op en neer naar het ziekenhuis hoeft. Zo proberen we de belasting voor u zo laag mogelijk te houden. Na de onderzoeken krijgt u in principe binnen twee weken de uitslag en wordt het behandelplan met u besproken.
U kunt bijvoorbeeld naar de volgende poliklinieken worden doorverwezen:
Behandelplan
Als alle uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, wordt u besproken met de collega’s uit het ErasmusMC in Rotterdam. Het behandelplan wordt hier vastgesteld.
Hierna wordt op de polikliniek MKA het definitieve behandelplan met u besproken.
Behandeling bestaat veelal uit operatie en/of bestraling en soms chemotherapie, of een combinatie daarvan. Voor, tijdens en na de behandeling wordt de patiënt begeleid door een uitgebreid team van medische en paramedische medewerkers.
Deel uw ervaringen!
Heeft u deze behandeling ondergaan?
Deel dan hier uw ervaringen met andere patienten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!